Gonda Rudolf: Búvárkönyv

Búvárkönyv

Régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy írjak a búvárkodásról. Ezúttal kicsit személyesebben, a saját élményeimet feldolgozva.

Le kell szögezzem, nem azért született meg ez a könyv, mert bárkinél felkészültebbnek gondolom magam. Sőt, számos képzettebb, tapasztaltabb, ügyesebb búvárt ismerek magamnál. Sokat tanultam, tanulok tőlük, és biztosan van olyan a könyvben szereplő dolgok közül, amit mástól lestem el.

Ha tudom, hogy van, aki nálam ezt jobban vagy régebben csinálja, akkor felmerülhet a kérdés, miért nem ők írnak? Meglehet, hogy a búvárkodás területén bőven van mit tanulnom még, a billentyűket viszont én verem többet. Nem tudnám megszámolni, hány cikkem és bejegyzésem született a témában az elmúlt években. Írtam regényt, fordítottam szakszöveget. Rengeteget olvastam, sok filmet láttam, alapvetően minden érdekel, aminek van valami köze a búvárkodáshoz.

Elméletben elég jól megy a merülés, és mivel viszonylag sok helyen megfordultam már, sokfélét megéltem, úgy érzem, van mit mesélnem. Bizonyára akad, aki pár megállapításommal nem fog egyetérteni. Ám meg kell jegyezzem, azoknak a fent említett, nálam rutinosabb és felkészültebb búvároknak jelentős része egymással sem ért egyet mindenben.

Ezen nincs mit meglepődni. Amikor általánosságban búvárkodásról beszélünk, ennek a tevékenységnek csak egy-egy szeletére gondolunk. De a víz alatt lehet dolgozni merülésvezetőként vagy ipari búvárként, lehet szenvedélyesen kutatni, és lehet egyszerűen csak kikapcsolódni, hobbiként űzni a merülést. A búvárkodást tehát mindenki a saját szemszögéből nézi, így aztán lehet, hogy az ellentétes vélemények mindegyike igaz – adott területen.

Ezért vettem a bátorságot, hogy az én élményeimet és tapasztalataimat foglaljam írásba. Nekem is van egy sajátos felfogásom, ami nyilván tükröződni fog majd. A könyv célja nem az, hogy mást meggyőzzek arról, hogy mindenben nekem van igazam. Sokkal inkább azt szeretném, ha mindenki rájönne, a saját útját kell követnie, és akkor fogja megkapni a búvárkodástól azt, amit igazán elvár. Azt hiszem, én az elmúlt két évtized alatt már rájöttem, miért megyek a víz alá. Ha te még nem vagy ebben biztos, légy nyitott és érdeklődő, és így olvasd a könyvet. Ha már bőven előttem jársz, akkor pedig remélhetően találsz benne pár érdekes vagy szórakoztató dolgot. Nem célom kikerülni az összes megosztó témát és elhallgatni a rázós helyzeteket. Az elmúlt évek alatt volt időm pár dolgon elgondolkozni, és folytathatjuk a gondolkodást együtt.

Egyszer valaki azt mondta, addig aligha nevezheted magad igazi búvárnak, amíg nem betonoztál a víz alatt a Dunában január közepén. Ez a könyv azoknak szól, akik ilyen szempontból nem igazi búvárok, de az én szememben nagyon is. Vagy akár azoknak, akik még csak ki se próbálták a merülést, és tele vannak kérdésekkel. Megnyugtathatom őket: a könyv végére még több kérdésük lesz. Végeredményben természetesen az a fontos, hogy tényleg merülhessünk, ne az, hogy beszéljünk meg olvassunk róla. Talán kapsz ötleteket, talán kedvet csinálok ahhoz hogy újra bevizezd a búvárcuccaidat. Esetleg a saját élményeidet idézed majd fel baráti társaságban, netán elmeséld, mi miért butaság ebben a könyvben, egyébként is az nem ott, nem akkor és nem úgy volt. Ha így lesz, már megérte belevágni az írásba.

Ráadásul 2020 van. Miért is kellene bármit megindokolni, megmagyarázni pont ebben az évben? Volt sok unalmas estém, volt kedvem, megírtam. Fogadjátok szeretettel.

-------------------------------------------------------

Búvárkönyv - személyes hangvételű visszatekintés az elmúlt két évtized víz alatti kalandjaira. A könyv ingyenesen letölthető több formátumban.

A könyv jelen állapotában nem tekinthető teljesen véglegesnek, visszajelzések, vélemények fényében itt-ott esetleg változik még. Ha hibát találtál benne, bátran írhatsz nekem!

Letöltés EPUB formátumban

Letöltés nyomtatható A4 oldal PDF formátumban

Letöltés tableten olvasható PDF formátumban

A könyv szabadon olvasható, terjeszthető. Természetesen vannak még további elképzeléseim, terveim, és ha úgy gondolod, szívesen támogatnád a búvár témájú könyvek írását, szívesen fogadok bármilyen támogatást.

Ha utalással támogatnál, kérlek, írj nekem, és megadom a szükséges adatokat.

ÚJDONSÁG! A Búvárkönyvhöz kapcsolódó képgaléria

Kapcsolat: gondaru@gmail.com